• Cockermouth House
  • Cockermouth House
  • Cockermouth House
  • Cockermouth House
  • Cockermouth House
Cockermouth House 2016-11-22T14:59:44+00:00

Project Description

Cockermouth House

The brief was to create a sustainable contemporary extension, and remodel the layout of this existing Edwardian house near Cockermouth.

In addition to creating a two storey extension, the whole house was redesigned including reusing and renovating earlier poorer quality extensions, moving the staircase to create an open plan living space and improve its energy efficiency.

The new build southern glazed gable creates passive solar gain and this is complemented by triple glazing throughout. The garage roof provided adequate space to install 4kW capacity Solar PV panels whilst internally underfloor heating was installed fired by an air-source heat pump and supplemented by two wood-burning stoves.

The owners benefited from a Green Deal grant for external wall insulation, as well as Renewable Heat Incentive (RHI) for heating and green tariff for the PV. Whilst preserving the Edwardian character of the Edwardian house despite external insulated re-rendering, the extension was unashamedly a contrast in form and material against the existing house.

Beautiful grounds and gardens minimally altered to accommodate the new build.