Project Description

Coniston House

This new family home sits above the shores of Coniston in the English Lake District. It features an open-plan, split level living space for comfortable, modern living and a fully glazed gable end. Balconies beyond on both levels make the most of the surrounding landscapes and light.
Taking design ques from the surrounding, traditional architecture, the house is sympathetic to the local area. The building form and many of the materials are reminiscent of the stone barns found throughout the national park.

However, a number of modern features give the house a distinct contemporary character. Large glazed openings, charred timber cladding, slatted screening and galvanised metal gutters set the house apart from the more traditional neighbouring houses. The main living room is on the upper floor, where the vaulted ceilings and huge gable window maximise the atmosphere of airy space and light.

Local materials and craftsmen were used as far as was possible. The stone cladding is from the Hodge Close quarry, just a couple of miles from the site. The roofing slate is similarly from a nearby quarry and the window manufacturer is located less than an hour from the village. Internally, the hand-built kitchen and other items of furniture are also by local craftsman.

Sustainability was an important factor in the design. The frame is constructed using highly insulating SIP panels. Underfloor heating provides heat to the ground floor and a mechanical ventilation and heat recovery unit ensures minimal heat loss and good air circulation.
The house was designed to be fully accessible for disabled people too. There are level thresholds and wide door openings throughout. One of the ground floor bedrooms features a wet room style shower for a disabled user.

Dark grey aluminium windows and roof lights punctuate the stonework and slate. The glazed gable end leads out on to balconies on both levels, and from here there are views out on to the lake and the fells beyond. Carefully positioned roof lights flood the living spaces with light.
The stair case was also specially designed for the house. The solid, timber clad lower flight leads on to an open tread, floating upper flight. Stone cladding continues up the stairwell, echoing the exterior and a hand-crafted metal balustrade continues along the edge of the landing. Exposed glulam beams and posts reference the timber structure of the house. There are large, barn style sliding doors, also in the charred timber of the exterior. Each bathroom has its own en suite, and each has been individually designed to give each room a distinct individuality.

Externally, the balcony areas overlook stunning countryside. A recessed hot tub completes the landscaping.