Project Description

Windermere House

The Windermere House was designed by Ben Cunliffe Architects to provide a modern, comfortable family house on the outskirts of Windermere. 

Located on an exclusive hillside development above the Lake the existing Windermere House consisted of a 1970s bungalow that had undergone extensive refurbishment over the years. Although previous refurbishment works had been substantial, the rooms felt constrained and small. A centrally placed front door and hall together with two garages attached to the house on the southern gable, dominated the garden views and the main elevation. 

Creating a successful scheme for our clients hinged on achieving fluidity in the spatial configuration. 

After several design iterations the space has now been transformed into a magnificent five-bedroom home. The new kitchen, separated from the main living space by two glazed pocket sliding doors, was opened up to the eaves creating a sense of openness and airiness. Large glazed external doors were added to the ground floor rooms maximising natural daylight within the space and providing access to the garden terraces.  

A floating cantilevered oak and Perspex staircase effortlessly transfers you from the ground to first floor level where the bedrooms enjoy views of Lake Windermere. 

Externally cedar cladding, Lakeland stone and a sophisticated lighting scheme has highlighted the façade.  

Extensive landscaping has connected the house to its gardens.